En sund mund reducerer risikoen for slagtilfælde: Paradentose fordobler risikoen hos personer under 50 år

En sund mund reducerer risikoen for slagtilfælde: Paradentose fordobler risikoen hos personer under 50 år

FORFATTER: NINA GARLO-MELKAS

Tand- og orale bakterier er forbundet med mange kroniske sygdomme i kroppen. Omhyggelig tandbørstning og regelmæssige besøg hos tandlægen kan forebygge hjerneinfarkter (1). Spørgsmålets betydning er nu også blevet rejst af Finlands største nyhedsmedie, Helsingin Sanomat, i sin nylige artikel.

Ifølge statistikker fra World Stroke Organisation (WSO) lider mere end 13 millioner mennesker af et slagtilfælde hvert år, og hver fjerde person vil lide af et slagtilfælde i løbet af deres levetid. En ny undersøgelse afslører, at en person, der lider af en alvorlig tandkødssygdom, paradentose, har op til dobbelt så stor risiko for at få et hjerneinfarkt allerede under 50 år. Forsøgspersonerne havde ikke traditionelle risikofaktorer for hjerneinfarkt, såsom forhøjet blodtryk eller kolesterol. Undersøgelsen fandt også, at jo mere alvorlig paradentose var udviklet i munden, jo mere alvorlig blev hjerneinfarkten.(2)

Professor i tandpleje Pirkko Pussinen fra University of Eastern Finland, som deltog i undersøgelsen, mindede i sit interview med HS magazine om, at paradentose rammer størstedelen af ​​voksne. Han beklager, at mundinfektioner ikke altid tages alvorligt, selvom de skulle være det. Bløder tandkødet, når du børster tænder, er tandkødsbetændelsen allerede aktiveret, og situationen kræver en reaktion.

Tidligere på foråret, til Lumoral-bloggen, interviewede vi medicinsk licenshaver Olli Patrakka om det vigtige emne hjernesundhed. I sin doktorafhandling inden for retsmedicin ved universitetet i Tampere undersøgte han betydningen af ​​orale bakterier, især streptokokker fra viridans-gruppen, i udviklingen af ​​hjerneinfarkt. Streptokokker af viridans-gruppen er normale mikrober i munden, men når de kommer ind i blodbanen, kan de forårsage alvorlige sygdomme, såsom betændelse i hjerteklapperne. De kan komme ind i blodbanen gennem betændt tandkød, for eksempel ved tandbørstning.

- Disse bakterier binder sig til overfladen af ​​tanden i munden og starter processen, der fører til dannelsen af ​​tandplak. Vores hypotese er, at et lignende fænomen også opstår, når for eksempel bakterier, der er kommet i blodbanen i forbindelse med et tandindgreb eller tandinfektion, vandrer inde i arteriernes vægge. Dette kan fremskynde udviklingen og betændelsen af ​​hjerneinfarkter og for eksempel koronararteriesygdom eller åreforkalkning, beskrev Patrakka.

Dårlig mundhygiejne er en risikofaktor for hjerneinfarkt

Ifølge Patraka kan bakterier af dental oprindelse findes i cerebrale blodpropper hos patienter med hjerneinfarkt i omkring fire til fem tilfælde. Et lignende resultat er ikke blevet rapporteret før.

- Til undersøgelsen blev der indsamlet cerebrale blodpropper fra hjerneinfarktpatienter behandlet i Tampere i forbindelse med akut behandling. Derudover blev endarterektomivæv fra patienter, der led af symptomatiske halspulsåreaneurismer, brugt som prøver.

Epidemiologiske undersøgelser har vist, at dårlig mundhygiejne er en uafhængig risikofaktor for hjerneinfarkt.

- Resultaterne af min forskning tyder på, at sammenhængen kunne forklares specifikt i arteriel hærdende plak gennem den inflammatoriske reaktion forårsaget af tandbakterier.

Afhandlingens resultater er væsentlige, da de åbner op for nye muligheder for at udvikle behandlingen af ​​en patient, der har haft et hjerneinfarkt.

- Udviklingen af ​​en vaccine kan også være mulig, vurderer Patrakka.

Og hvilke praktiske implikationer kan resultater som dette have i behandlingen af ​​hjerneinfarktpatienter og sundhedsvæsenets metoder?

- Selvom der er behov for yderligere undersøgelser for at klarlægge årsag-virkning-sammenhængen, så styrker undersøgelsen synspunktet om, at mundsundheden skal tages hånd om, især for dem, der er i risiko for hjerneinfarkt.

Ifølge Patraka bør betændelse forårsaget af orale streptokokbakterier altid tages i betragtning ved forebyggelsen af ​​hjerneinfarkt som en del af almindelig tandpleje. Derudover er det vigtigt at undersøge de potentielle fordele ved rettidig antimikrobiel behandling eller bakteriel vaccination i fremtiden.

Paradentose i baggrunden af ​​mange problemer

Forskning viser, at plakbakterier er ansvarlige for omkring 95 procent af orale sygdomme. En af de mest almindelige mundsygdomme er paradentose, en alvorlig tandkødssygdom forårsaget af tandplak. Tidlige tegn på sygdommen, som er blevet sammenlignet med en folkesygdom, omfatter rødt tandkød, blødende tandkød og dårlig ånde.

Hos patienter med paradentose ødelægges fibrene, der fæstner tanden, som følge af, at der begynder at dannes en tandkødslomme mellem tandkødet og tanden. Denne tandkødslomme kan udvide sig rundt om hele tanden. Hvis betændelsen ikke behandles i tide, og den orale egenomsorg forbedres, kan den udvikle sig til at ødelægge tændernes fastgørelsesvæv og til sidst også kæbeknoglen. (1).

Omhyggelig mundhygiejne er nøglen til forebyggelse og behandling af mundinfektioner. Ifølge det finske institut for sundhed og velfærd (THL) børster flere og flere mennesker i Finland tænder mindst to gange om dagen, men der er stadig mangler i egenomsorgen. Mens omkring 80 % af kvinderne børster deres tænder mindst to gange om dagen, er det tilsvarende tal for mænd 53 % (FinTerveys 2017-rapport).

Mangler i mundhygiejne afspejles også direkte i statistikken over orale infektionssygdomme. For eksempel er tandkødssygdomme allerede bekymrende almindelige i aldersgruppen 30-44 år hos både kvinder (43 %) og mænd (57 %).

Omhyggelig mekanisk børstning af tænderne og rengøring mellem tænderne er vigtig, fordi selv asymptomatiske mundinfektioner kan påvirke hele kroppens sundhed.

- Ifølge statistikker lever mennesker med sund mund længere. Hver manglende tand reducerer den forventede levetid. Det er der alt for lidt snak om, siger Tommi Pätilä, hjerte- og transplantationskirurg på HUS Uuiden Børnehospital .

Pätilä er også en af ​​udviklerne af den antibakterielle Lumoral-metode. Lumoral er et medicinsk udstyr designet til at forbedre mundhygiejnen og forbedre mundsundheden. Den antibakterielle mundplejemetode er især velegnet til de patienter, der har svære at behandle tandkødssygdomme, såsom paradentose, men som ikke får tilstrækkelige resultater af traditionelle mundhygiejnemetoder, såsom tandbørstning og rengøring mellem tænderne.

Vigtigheden af ​​multiprofessionelt samarbejde understreges

Ifølge Pätilä er samarbejdet mellem læger og tandlæger vigtigt, og det er endda nødvendigt at øge det i Finland. Mange læger i Finland kontrollerer allerede tilstanden af ​​deres patienters mundsundhed på deres kontor og guider dem til opfølgende behandling, hvis det er nødvendigt. For eksempel er diabetes et godt eksempel på en sygdom, hvor vigtigheden af ​​latent betændelse allerede er almindeligt forstået. Men et lignende samarbejde er nødvendigt for at fremskynde mange diagnoser og endda for at forebygge almindelige sygdomme.

- Tampere Universitets nylige doktorafhandling inden for medicin er væsentlig, fordi den omhandler oral sundhed som en del af kroppens generelle sundhed, siger Pätilä.

Olli Patrakas interesse for orale bakterier opstod under hans hverv som læge inden for patologiområdet. Er unge lægers interesse for effekten af ​​orale infektioner af dental oprindelse på det generelle helbred steget mere generelt?

- Jeg tror ikke, det er steget, men det burde den. Den medicinske grunduddannelse, jeg modtog for omkring fem år siden, talte heller ikke om tandinfektioners indvirkning på det generelle helbred. Naturligvis er emnet stadig relativt nyt, men jeg håber, at bevidstheden og den videnskabelige evidens langsomt vil stige med årene.

Patrakka understreger, at det er vigtigt for den praktiserende læge at vide, hvornår en mundsygdom skal henvises til en tandlæge. Dette ville fremskynde både behandlingen af ​​orale infektioner og i bedste fald også understøtte opnåelsen af ​​en behandlingsbalance for mange almindelige sygdomme. 

- Min forskning bidrager til beviserne for, at indvirkningen af ​​oral sundhed på den generelle sundhed er stor. Blodkarrene i tandens kerne er direkte forbundet med den systemiske blodcirkulation, og herigennem kan bakterier og deres stofskifteprodukter cirkulere direkte ind i vores krop, hvis tandsættet ikke er i orden.

 

Kilder:

Sen S, Giamberardino LD, Moss K, Morelli T, Rosamond WD, Gottesman RF, Beck J, Offenbacher S. Periodontal sygdom, regelmæssig brug af tandpleje og Incident iskæmisk slagtilfælde. Slag. 2018 feb;49(2):355-362. doi: 10.1161/STROKEAHA.117.018990. Epub 2018 Jan 15. PMID: 29335336; PMCID: PMC5780242.

Leskelä J, Putaala J, Martinez-Majander N, Tulkki L, Manzoor M, Zaric S, Ylikotila P, Lautamäki R, Saraste A, Suihko S, Könönen E, Sinisalo J, Pussinen PJ, Paju S. Periodontitis, Dental Procedures og Ungt opstået kryptogent slagtilfælde. J Dent Res. 2024 maj;103(5):494-501. doi: 10.1177/00220345241232406. Epub 2024 16. april PMID: 38623924; PMCID: PMC11047014.

https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/154588/978-952-03-3315-7.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, et al. Hjemmeanvendt fotodynamisk terapi med dobbelt lys til behandling af stabil kronisk parodontitis (HOPE-CP) – Tre måneders mellemliggende resultater. Tandlægetidsskrift. 2022; 10(11):206. https://doi.org/10.3390/dj10110206

Nikinmaa S, Alapulli H, Auvinen P, Vaara M, Rantala J, et al. (2020) Fotodynamisk dobbeltlysterapi administreret dagligt giver en vedvarende antibakteriel effekt på biofilm og forhindrer Streptococcus mutans-tilpasning. PLOS ONE 15(5): e0232775. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232775

Nikinmaa S, Moilanen N, Sorsa T, Rantala J, Alapulli H, Kotiranta A, Auvinen P, Kankuri E, Meurman JH, Pätilä T. Indocyanin grøn-assisteret og LED-lys-aktiveret antibakteriel fotodynamisk terapi reducerer tandplak. Tandlægetidsskrift. 2021; 9(5):52. https://doi.org/10.3390/dj9050052

Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret