Paradentose hos unge udgør en trussel mod deres helbred resten af livet

Paradentose hos unge udgør en trussel mod deres helbred resten af livet

Ny finsk forskning afslører nøglen til tidlig påvisning af paradentose hos unge. Den banebrydende aMMP-8 mundskyltest kan identificere risiko før symptomerne viser sig. Tidlig indgriben kan forhindre livslang tandproblematik. Sygdommen har også forbindelser til hjertekarsygdomme og diabetes. Invester i ungdommens tandpleje - det er fremtidens sundhed! Læs mere i artiklen herunder.

 

Paradentose, eller svær tandkødsbetændelse, er en almindelig sygdom, der vurderes til at ramme omkring 20-50% af verdens befolkning – ofte uden symptomer. Der er omfattende forskning i risikofaktorerne bag den kroniske sygdom, men her ligger fokus primært på den voksne befolkning. Nu har en finsk undersøgelse for første gang givet opmuntrende resultater i at identificere unge mennesker med risiko for paradentose.

Det anslås, at omkring 10% af de unge i Finland har begyndende paradentose, men risikoen for udvikling af sygdommen forbliver hele livet. Hyppigheden af ​​sygdommen stiger markant mellem 20 og 40 år.

- Derfor bør identifikation af risikopatienter ske i en tidlig alder, og helst før en person fylder 20 år. På det tidspunkt kan man stadig nå at påvirke opståen og udviklingen af ​​denne sygdom, der påvirker hvor godt tænderne sidder fast, siger Ismo T. Räisänen, MD, PhD, fra University of Helsinki, som forsvarede emnet ved University of Helsinki i april.

Räisänen har været en del af en finsk forskergruppe, der i årevis har søgt efter måder at bruge moderne behandling og diagnostiske metoder til at bekæmpe den alvorlige tandkødssygdom paradentose.

Et vigtigt fokus i forskningen har været den såkaldte immunologiske hurtigtest for aktiv matrix metalloproteinase-8 (aMMP-8) udviklet af professor Timo Sorsa ved afdelingen for oral- og kæbesygdomme ved Universitetet i Helsinki. Testen kan bruges til at opdage, om der er gang i en parodontal nedbrydning af tandkødsvæv i en persons tandkødslommer, allerede før det overhovedet er muligt at se det med det blotte øje.

Effektiviteten af ​​antibakteriel fotodynamisk terapi (aPDT) til forebyggelse og behandling af gingival infektioner, herunder parodontitis og peri-implantitis, er også blevet grundigt undersøgt og har også genereret en stor mængde positiv klinisk evidens. Lumoral-metoden, som er baseret på aPDT-lysterapi, hæmmer plakdannelse og reducerer markant mængden af ​​bakterier i munden, der forårsager paradentose. Ældre personer er særligt velegnede som brugere af tandrensning metoden, da optimal egen pleje af munden er afgørende i denne aldersgruppe.

Räisänens doktorsafhandling Risk factors and active matrix metalloproteinase-8 (aMMP-8) diagnostics for initial periodontitis in adolescents giver yderligere bekræftelse af fordelene ved aMMP-8 mundskyltesten til identifikation af påbegyndende parodontitis hos teenagere. Undersøgelsen viste blandt andet, at selvom spyt og mundskyl begge er nyttige i aMMP-8-diagnostik, ser mundskyl ud til at være mere præcist end spyt.

- Det er bemærkelsesværdigt, at aMMP-8-hurtigtesten specifikt er en mundskylning og ikke en spyttest, understreger Räisänen.

- Testen kan på en ny måde vise, hvilke patienter der er i risiko for at blive ramt af paradentose. Det ville i bedste fald give mulighed for at igangsætte forebyggende foranstaltninger og tidlig behandling, før udviklingen af ​​paradentose og den tilhørende uddybning af tandkødslommerne indtræffer, siger Räisänen.

- På baggrund af specialets resultater vil det være godt for alle unge at få lavet en aMMP-8 test mindst én gang før 20 års alderen, især hvis de har andre risikofaktorer for paradentose. Yderligere undersøgelser ville give mere detaljerede oplysninger om, hvordan man målretter og planlægger aMMP-8-testene.

Testresultater på få minutter

MMP-8 er et enzym, der hovedsageligt produceres af neutrofiler, de mest almindelige hvide blodlegemer hos mennesker. De spiller en nøglerolle i inflammatoriske processer i kroppen. Hos patienter med paradentose fører kroppens inflammatoriske proces dog til aktivering af enzymet MMP-8 (aMMP-8) og nedbrydning af paradentose vævet, der hjælper med at holde tænderne på plads. Hos patienter med paradentose fører den inflammatoriske proces og immunsystemets reaktion mod skadelige bakterier imidlertid til en forøget aktivering af MMP-8-enzymet, hvilket resulterer i en skadelig og aktiv MMP-8 (aMMP-8), der ødelægger kollagenfibrene i tandkødsvævet.

Ved at bruge hurtigstesten aMMP-8 kan man på fem minutter måle og vurdere risikoen for aktivt tab af fæstevæv ved paradentose, og hvordan sygdommen skrider frem direkte på tandlæge kontoret, uden at skulle undersøge vævene ved at skade dem. Testen supplerer diagnostikken for paradentose og peri-implantitis. Det muliggør samtidig tidlig rådgivning og fortsat udredning og behandling af unge, som er i risiko for at udvikle alvorlige tandkødssygdomme, forklarer Räisänen.

Tidlige tegn på paradentose omfatter rødt tandkød, blødende tandkød og halitosis, dvs. dårlig ånde. Efterhånden som bakteriel plak trænger ind mellem tanden og tandkødet, begynder tandkøds vævet gradvist at løsne sig fra tanden og danne en uddybet tandkødslomme, hvilket giver flere problemer, efterhånden som flere bakterier samler sig i lommen. Til sidst kan sygdommen føre til tandtab, når de tråde, der fæstner tanden til knoglen, ødelægges. Gradvist begynder betændelsen at ødelægge mere af det væv, der sætter tænderne fast, og til sidst når den også kæbeknoglen.

Når først paradentose opstår, er det en "hård" følgesvend, der udvikler sig, hvis den ikke behandles omhyggeligt.

Grundstenen i behandling af tandkødssygdomme er god mundhygiejne, som kræver professionel hjælp, da den orale biofilm, der er hærdet til tandsten, først skal fjernes fra tandoverfladen og tandkødslommerne. Bagefter kan tænderne holdes rene gennem omhyggelig mundhygiejne for at forhindre, at der dannes ny tandsten i tandkødslommerne.

Ifølge Institute for Health and Welfare (THL) børster flere og flere mennesker i Finland deres tænder mindst to gange om dagen. På trods af det er der dog stadig mangler i egenomsorgen af ​​oral sundhed. Selvom tandbørstning og interdental rensning er effektive måder at rense tænderne på, viser undersøgelser, at tandbørstning efterlader op til halvdelen af ​​plakken på tandoverfladen.

Omhyggeligt forebyggende arbejde betaler sig

Räisänen understreger, at forebyggelse og tidlig behandling af paradentose er vigtig for den enkeltes sundhed og økonomi såvel som samfundet.

- Behandling af paradentose (især svær paradentose) er dyr og kræver mange ressourcer. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at skadevirkningerne af paradentose ikke er begrænset til munden og tænderne. Sygdommen har en forbindelse til en række underliggende, langvarige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, gigt, forskellige former for kræft og også til komplikationer af COVID-19.

Sammenhængen mellem paradentose og flere langvarige sygdomme er påvist i flere videnskabelige undersøgelser, og flere undersøgelser er undervejs.

For eksempel er paradentose mere almindelig hos mennesker, der lider af ledgigt og diabetes end i befolkningen generelt. Paradentose er også forbundet med alvorlige hjerteanfald. Ifølge en undersøgelse er risikoen for det første hjerteanfald 30% højere hos mennesker med paradentose end hos raske mennesker på samme alder.

- Det ville være det værd at investere i forebyggelse af tandsygdomme, nu hvor ressourcerne allerede er knappe. Tidlig opdagelse og behandling af paradentose er omkostningseffektiv i alle aldre. God tandsundhed er en del af den almene sundhed og forbedrer patienternes livskvalitet, siger Anna Maria Heikkinen, professor i klinisk tandpleje, lektor i klinisk parodontologi, University of Tampere, EHL i sundhedsvæsen og klinisk tandpleje.

Ifølge Heikkinen kan identifikation af unge med risiko for paradentose reducere over- og underbehandling. Individuelle risikofaktorer bør overvejes, og der bør udarbejdes en egen plejeplan for hver enkelt person baseret på dette ved hjælp af passende tandplejeværktøjer. Faktisk udføres det vigtigste arbejde derhjemme ved at rense dine tænder og leve en nikotinfri livsstil. Individuel støtte og rådgivning om dette er tilgængelig fra professionelt mund- og sundhedspersonale, siger professor Heikkinen.

 - Dette er omkostningseffektivt og kan spare penge i fremtiden ved at reducere udgifterne til behandling af paradentose hos voksne. At investere i unge mennesker er en investering i fremtiden!

Heikkinen siger, at hun som forskningsleder vil påbegynde et opfølgende studie i efteråret 2023 for at evaluere unges orale sundhed og kombinere aMMP-8-diagnostik med Lumoral behandling. Målet er at opnå en bredere forståelse af, hvordan aPDT-behandling, når den anvendes regelmæssigt, påvirker teenagers tandsundhed.

De seneste resultater i den voksne befolkning har været opmuntrende, og flere resultater forventes senere i år om brugen af ​​aPDT (Lumoral) til behandling af oral sygdom.

- Vi har brug for information om, hvordan individuel forebyggelse af mundhulesygdomme, både paradentose og caries, kan forbedres og fokuseres på nye metoder som et supplement til den sædvanlige egenomsorg, også blandt unge. Fordelene ved nye innovationer skal undersøges gennem forskning, før de bliver adopteret bredere, slutter Heikkinen.

***

International Gum Health Day fejres den 12. maj 2023

Gum Health Day er mund sundhedsdagen, der promoveres af den europæiske paraplyorganisation for parodontologi, European Federation of Parodontology (EFP), og fejres årligt den 12. maj.

Formålet med dette jubilæum, som fremhæver vigtigheden af ​​tandsundhed, er at øge bevidstheden blandt både sundhedspersonale og offentligheden om behovet for forebyggelse, tidlig diagnosticering og behandling af periodontale og peri-implantit sygdomme, og at understrege vigtigheden af ​​tandkødssygdomme. og periodontal sundhed som en del af et godt generelt helbred.

Årets motto for Gum Health Day er "Sundt tandkød ser godt ud. Beskyt dem!". Hermed ønsker vi at understrege vigtigheden af ​​tandkød og paradentose som en del af et godt generelt helbred, uden at glemme æstetikkens betydning som en del af menneskers velvære.