Pas på din mundhygiejne – forebyg caries og tandkødsbetændelse

Sunde livsstilsvaner, god mundhygiejne og regelmæssige besøg hos tandlægen forebygger mundsygdomme. Effektiv egenpleje er baseret på at rense tænderne med tandbørste og tandpasta hver morgen og aften og rense mellemrummene mellem tænderne dagligt med tandtråd eller en mellemrumsbørste. Lumoral-behandlingen er et effektivt supplement til dette.

Tandrensning

Grundlaget for en god mundsundhed er daglig rengøring af tænder og mund. Rene og sunde tænder bidrager ikke kun til bedre generel sundhed, men også til bedre selvtillid, et bredt smil og en samlet bedre livskvalitet.

En omhyggelig rensning af tænder og mund fjerner plak fra overfladen af ​​tænderne, mellemrummene og tandkødet, hvilket reducerer dannelsen af ​​karies og tandkødsbetændelse . Hvis du bruger tandproteser eller gennemgår tandregulering, bør du være ekstra forsigtig med din mundhygiejne.

Børst dine tænder hver morgen og aften i to minutter

Den korrekte tandrensningsteknik er A og O. Børst dine tænder to gange om dagen, morgen og aften, i mindst to minutter. Brug en blød tandbørste – gerne en elektrisk tandbørste – og fluortandpasta. Gør dette:

  • Begynd at børste de bagerste tænder. Fortsæt systematisk fra den ene side af kæben til den anden. Hvis du bruger en elektrisk tandbørste, så lad børsten glide langs tandkødskanten. Hvis du børster med en manuel tandbørste, skal du flytte børsten frem og tilbage langs tandrækken.
  • Det mest kritiske område at rense er tandkødskanten. Placer børsten på tandens overflade, diagonalt mod tandkødskanten. På den måde renser du både tænder og tandkød. Pas på ikke at trykke for hårdt; for meget tryk kan få tandkødet til at trække sig tilbage, hvilket ikke er ønskeligt.
  • Når du har børstet hele munden grundigt, spytter du tandpastaen ud og skyller munden med lidt vand. Fluorid efterladt i munden beskytter tænderne, så undgå at spytte det helt ud.

Hvis du ønsker at styrke dine tænder og forbedre din modstand mod huller i tænderne, skal du børste tænder oftere end to gange om dagen, øge mængden af ​​tandpasta eller skylle munden med tandpastaskum efter tandbørstning. Hvis du har øget risiko for caries, anbefales det, at du hverken spiser eller drikker noget i to timer efter du har børstet dine tænder.

Udskift din tandbørste med jævne mellemrum, gerne hver tredje måned eller senest når børsterne på tandbørsten begynder at bøje. Skift tandbørsten, selv efter du har været syg.

Mellemrummene mellem tænderne

Hvis du vil holde din mund ren, er det ikke nok kun at børste tænder. Overfladerne mellem tænderne er særligt svære at nå med en tandbørste. Tandkødsbetændelse (gingivitis) skyldes for eksempel oftest en bakteriel irritation forårsaget af plakdannelse i mellemrummene. Derfor anbefales det udover tandbørstning også daglig brug af tandtråd, interdentalbørste eller tandstikker. Lumoral-metoden gør rengøringen af ​​rummene væsentligt mere effektiv.

Rengør mellemrummene dagligt

Mellemrummene bør rengøres dagligt i forbindelse med tandbørstning. Du får den bedste effekt, hvis du renser mellemrummene, inden du børster tænder; så er rummene rene ved børstning, hvilket betyder, at de er nemmere at få adgang til med tandbørste og tandpasta.

Du finder et bredt udvalg af tandtråd, mellemrumsbørster og tandstikkere både i dagligvarebutikker og på apoteker. For at vælge det rigtige udstyr til dig skal du kontakte din tandlæge eller tandplejer. Det gælder især, hvis du har en tandbro eller tandbro, implantater eller enhver form for tandregulering i munden.

Tandtråd

Tandtråd er et effektivt hjælpemiddel til at rense overfladerne mellem tænderne. Udvalget af tandtråd er bredt: Du kan vælge mellem flad, tynd, vokset, fluorbehandlet og fluorfri tandtråd. At vælge den rigtige type tandtråd er afgørende for effektiv selvpleje. Kontakt din tandlæge eller tandplejer for en konsultation.

Tandtråd på bøjle

Tandtråd på en bøjle er en glimrende mulighed for dig, der leder efter et praktisk alternativ til traditionel tandtråd. Skaftet gør det nemmere at håndtere tråden og nå selv svært tilgængelige steder.

Mellenrumsbørste

Mellemrumstandbørsten er et effektivt værktøj til at rense mellemrummene. Den er særligt velegnet til at rense de trekantede mellemrum, der findes i tandkødskanten mellem tænderne. Udvalget af børster i forskellige størrelser er stort. Genanvendelige børster skal rengøres grundigt efter brug.

Tandstikker

Tandstikkere af forskellige typer er også velegnede til at rense huller. Sammenlignet med traditionelle trætandstikkere er tandstikkere lavet af silikone et mere effektivt og også mere hygiejnisk alternativ. Ligesom interdentalbørsten fungerer tandstikker fantastisk til at rense det trekantede mellemrum mellem tænder og tandkød.

Sådan forhindrer du huller i tænderne:

  • Børst dine tænder to gange om dagen, morgen og aften, i to minutter hver gang.
  • Brug en elektrisk tandbørste og fluortandpasta.
  • Udskift din tandbørste (eller den udskiftelige ende af din elektriske tandbørste) med jævne mellemrum, helst hver tredje måned, eller når du har været syg.
  • Rengør mellemrummene dagligt med tandtråd, en mellemrumstandbørste eller en tandstikker, helst inden du børster tænder. Rådfør dig med din tandlæge eller tandplejer, når du vælger det rigtige udstyr.
  • Gør rensningen af ​​tænder og tandkød mere effektiv ved hjælp af Lumoral-metoden.

Rengøring af tænder på børn

Det er vigtigt at vænne barnet til omhyggelig rengøring af tænder og mund på et så tidligt tidspunkt som muligt. En god tandplejerutine følger barnet helt ind i voksenalderen.

Selv børn anbefales at børste tænder to gange om dagen, morgen og aften. Rensningen af ​​barnets tænder bør begynde, så snart barnet får sin første tand, det vil sige ved cirka 4-5 måneders alderen. Brug en blød børste og fluortandpasta, der er egnet til børn.

Rengøringen af ​​mellemrummene bør begynde, når barnet fylder 6 år i forbindelse med, at de første mælketænder erstattes af blivende tænder. En flad og vokset tandtråd fungerer godt for børn, da den glider let mellem tænderne og renser et større område ad gangen.

Lumoral-behandlingen supplerer effektiv egenpleje af tænder og mund også for børn og unge. Dette gælder især for dem med bøjler eller anden tandregulering, eller når det er svært at nå alle tænderne med tandbørsten. Se startpakken velegnet til børn i alderen 4-12 år her.

Lumoral-metoden som en del af din tandplejerutine

Rengøring af plak fra overfladen af ​​tænderne er svært, hvis ikke umuligt, med blot en tandbørste og tandtråd. Resterende plak irriterer tandkødet og forårsager de fleste problemer i tænder og mund. Dette forårsager igen karies, tandsten og tandkødsbetændelse.

Lumoral er et effektivt supplement til en omhyggelig tandplejerutine med det formål at forebygge og behandle tand- og mundsygdomme.

Lumoral fjerner bakterierne i plak og gør det nemmere at børste al plak væk. Behandlingen fjerner 99,99 procent af bakterierne i plak, som du ikke kan nå med tandbørste og tandtråd.

Hvis du bruger Lumoral hver tredje eller fjerde dag, undertrykkes plak- og tandstensdannelsen, og tandkødsbetændelse, der er startet, aftager.

Forskning viser, at ubehandlede tand- og tandkødssygdomme kan føre til over 200 almene sygdomme, heriblandt hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og gigt. Forebyggelse og pleje af problemer, der opstår omkring tænder og mund, er derfor af allerstørste betydning.

Brug Lumoral to gange om ugen

Lumoral-metoden er beregnet til regelmæssig brug i hjemmet, som en del af din mundpleje for en god mundsundhed. Af forebyggende øjemed anbefaler vi, at du laver mindst to behandlinger om ugen. Hvis du har problemer med din mundsundhed, så kontakt din tandlæge for en tilpasset behandlingsplan. Metoden er unik og udvikler ikke bakteriel resistens, hvilket betyder, at behandlingen kan fortsætte dagligt, uden at dens effekt aftager.

Forbedret egenomsorg er især gavnligt, hvis du er i tandreguleringsbehandling eller har tandimplantater, tandproteser eller paradentose. Det samme gælder, hvis du har diabetes eller anden almen sygdom.

Læs mere her