Dårlig ånde

Dårlig ånde, eller halitosis som det også kaldes, har som regel at gøre med dårlig mundhygiejne. Hvis du føler, at din ånde lugter dårligt, så tjek først, hvordan det går med rensningen af ​​dine tænder og mund. Den hyppigste årsag til dårlig ånde er betændelsesfremkaldende bakterieaflejringer på tungen og omkring tænderne, i mellemrummene mellem tænderne og på eventuelle proteser eller proteser.

Sådan opstår dårlig ånde

I de fleste tilfælde opstår dårlig ånde i munden. Bakterierne i mundens spyt nedbryder proteiner i kosten, hvilket bidrager til dannelsen af ​​ildelugtende gasser, der indeholder svovl. Ildelugtende gasser opstår også ved nedbrydning af aminosyrer i madrester og i biofilmen, der dannes på tungen.

Dårlig ånde skyldes især anaerobe bakterier, det vil sige bakterier, der lever i iltfattige eller iltfrie omgivelser i mellemrum og tandlommer. Der er mange grunde til, at dårlig ånde opstår. Du kan genkende dig selv på et eller flere af følgende:

Dårlig ånde om morgenen

Spytproduktionen falder i løbet af natten, hvilket betyder, at spyttet ikke skyller mikroberne ned i munden lige så effektivt som om dagen. Snorken eller vejrtrækning gennem munden bidrager også til mundtørhed, som gør spyttet mere tyktflydende og mindre rensende og beskyttende. Resultatet af dette er, at du har en større mængde bakterier i munden, når du vågner og din ånde lugter. Lugten aftager, hvis du drikker vand, når du vågner.

Bakterieplak i mellemrummene

Rengøring mellem tænderne er en af ​​de mest effektive måder at forbedre åndedrættet på. Plak opstår som et resultat af, at bakterier og deres stofskifteprodukter blandes og danner en struktur for at beskytte bakterierne. Plak samler sig især i mellemrummene og bidrager dermed til dårlig ånde. Husk at børste tænder to gange om dagen, morgen og aften, og at rense mellemrummene mellem tænderne dagligt med tandtråd eller en mellemrumsbørste.

Tandstensdannelse

Hvis du lider af dårlig ånde, kan regelmæssige besøg hos tandplejeren til tandstensfjerning være en hjælp. Resterende plak i munden i kombination med spyttets proteiner mineraliseres over tid og danner tandsten, hvis porøse overflade danner et glimrende substrat for bakterier at binde sig til og formere sig på. Der kan også dannes tandsten under tandkødskanten. Hvis tandkødslommen bliver dybere, spredes de anaerobe bakterier hurtigt, hvilket øger risikoen for paradentose. Læs mere om tandsten her.

Tandkødsbetændelse

Hvis du renser mellemrummene mellem dine tænder, og de begynder at bløde, lider du højst sandsynligt af tandkødsbetændelse. Betændelse i tandkødet opstår, når bakterierne i plak irriterer tandkødet. De anaerobe bakterier formerer sig i det betændte tandkød og forårsager dårlig lugt. Hvis du har mistanke om, at du lider af tandkødsbetændelse, anbefales omhyggelig og hyppigere rengøring af tænder og mellemrum for at stoppe betændelsen. Læs mere om tandkødsbetændelse her.

Paradentose eller betændelse i tandvævet

Ubehandlet tandkødsbetændelse eller tandsten dannet under tandkødskanten kan føre til, at betændelsen udvikler sig til paradentose, det vil sige betændelse i tandkødsvævet. Dårlig ånde er et af symptomerne på paradentose. Paradentose er forårsaget af en række bakterier, hvoraf de fleste er anaerobe. Forskning peger på en sammenhæng mellem anaerobe bakterier og kroniske sygdomme. Paradentose er en alvorlig betændelse, som bør behandles med regelmæssige tandlægebesøg og effektiv egenomsorg. Læs mere om Parodentose her.

Caries eller huller i tænderne

Caries er hovedsageligt forårsaget af mutante streptokokbakterier, der behandler kulhydrater i fødevarer. Gæringsprocessen giver anledning til sure stofskifteprodukter, der opløser tandemaljen. Generelt producerer de ikke en lugt, men et stort hul i tanden kan give dårlig ånde. Det samme gør sig gældende for huller, der er udbedret hos tandlægen, men som lækker, det vil sige, hvorunder cariesdannende bakterier har nået at formere sig. Problemet løses med et besøg hos tandlægen.

Bakteriebelægning på overfladen af ​​tungen

Den øvre overflade af tungen består af korte, tætte små hår kaldet papiller. Bakterierne kan binde sig til papiller og danne en tæt belægning, hvor de forbliver. Bakterierne trives i denne belægning, også kendt som biofilm: de kan nemt formere sig og producere ildelugtende stoffer, der forårsager dårlig ånde. Om nødvendigt kan tungens overflade renses med en såkaldt tungeskraber. Nogle tandbørster er også udstyret med en gummidel, der er beregnet til at rense tungen.

Forebyg dårlig ånde med Lumoral

  • Lumoral-metoden eliminerer skadelige bakterier i munden med friskere ånde til følge.
  • Lumoral fjerner også plak, der forbliver i og omkring tænder og tandkød på trods af grundig tandbørstning. Du kan mærke den glatte og rene tandoverflade allerede efter første behandling.
  • Lumoral er sikkert at bruge; der opstår ingen bakteriel resistens, og metodens antibakterielle virkning er kun rettet mod bakterier, der forårsager plak. Den normale bakterieflora i munden begunstiges.
  • Lumoral forbedrer tandkødets sundhed.
  • Ved regelmæssig brug bremser Lumoral-metoden og reducerer plakdannelse.

Lumoral-metoden er klinisk testet, sikker og effektiv. Det holder bakterierne under kontrol og modvirker udseendet af dårlig ånde. Lumoral er et glimrende supplement til omhyggelig selvpleje. Med almindelige behandlinger holder du dine tænder rene og mindsker risikoen for tandsygdomme.

Få mere baggrund med vores cases

Under menu punktet "Cases" finder du forskellige indlæg fra tandlæger om deres brug af Lumoral® blandt deres patienter, samt eksempler på hvorfor god mundhygiejne er vigtig for at undgå sygdomme både nu og i fremtiden. Se mere her.