Tandsten, plak og biofilm

Tandsten opstår, når bakteriebelægninger (plak) på tænderne kommer i kontakt med mundspyt og mineraliseres. Biofilm, i daglig tale også kaldet plak, dannes gennem interaktionen mellem bakterier og deres metabolitter. Biofilmens opgave er at beskytte bakteriestammen; bakterierne trives og formerer sig let i beskyttelsen af ​​biofilmen.

Hvorfor skal tandsten behandles?

Plak er mere eller mindre umuligt at fjerne fra tandoverflader og tandkød med blot en tandbørste og tandtråd. Vores tænder har fem overflader, hvoraf vi kun kan rense tre med en tandbørste. Især mellemrummene mellem tænderne er svære at nå med en tandbørste, hvilket betyder, at de skal rengøres med yderligere rengøringsværktøjer såsom en mellembørste eller tandtråd. Plak forårsager ikke kun æstetiske problemer, men dens bakterier kan skade tandkødet såvel som tænderne.

Tandsten dannes, når plak efterladt på overfladen af ​​tænder og tandkød kommer i kontakt med mundspyt og hærder. Bakterier i munden hæfter sig let på overfladen af ​​tandsten: den ru og porøse overflade fungerer som et fremragende substrat for opformering af bakterier. Bakterierne, der vokser og samler sig på overfladen af ​​tandsten, irriterer tandkødet og forårsager betændelse.

Tandsten kan også dannes i kanten af ​​tandkødet, bakterier der sætter sig der kan være særligt svære at fjerne. Derudover kan der også forekomme tandsten under tandkødet. Dette kan skabe små tandkødslommer mellem tænder og tandkød, hvor der kan dannes mere plak, og der kan opstå infektioner. Sker det, er der risiko for, at bakterierne skader tandvævet, hvilket resulterer i paradentose, med andre ord en tandkødsinfektion, der er trængt dybt ind i vævene i munden.

Tandsten gør det sværere at holde tænderne rene. Plak forbliver let på overfladen af ​​tænderne, hvilket bidrager til en øget risiko for caries.

Oprethold en god mundhygiejne - undgå tandsten

Forskellige mennesker har forskellige tilbøjeligheder til at danne tandsten. I ideelle tilfælde dannes der slet ikke tandsten. Mennesker, hvis spyt har et højt indhold af mineraler, danner lettere tandsten end personer, hvis spyt har et lavere indhold af mineraler. Som tidligere nævnt kan der også dannes tandsten under tandkødskanten, hvorfra det er sværere at identificere. Derfor er det vigtigt at rense både tænder og mund grundigt hver dag.

Tandstensfjerning kan ikke foretages hjemme, men kræver et besøg hos tandlægen. Hvis der er dannet tandsten, skal den fjernes hurtigst muligt.

Forebyg tandsten ved hjælp af Lumoral-metoden

Lumoral-metodens antibakterielle virkning bremser dannelsen af ​​tandsten. Behandlingen reducerer mængden af ​​bakterier, der forårsager plak og tandsten. Regelmæssig brug af Lumoral bidrager således til reduktion af plakdannelse og risiko for tandsten.