Hvad er karies?

Karies - eller huller i tænderne, som det også kaldes - opstår, når skadelige bakterier opløser den såkaldte tandemalje, altså tandens overflade, og danner en slags hul i emaljen.

Hvordan dannes karies?

Karies dannes over længere tid, når naturligt forekommende bakterier i munden blandes med kulhydrater og sukker fra vores kost. Disse reagerer med bakterierne i munden og omdannes til syrer, der ætser huller i tandemaljen, hvilket giver et hul i tanden.

Bakterierne bruger kulhydrater som energi og danner en beskyttende struktur for at beskytte deres livsmiljø. Denne struktur kaldes plak eller biofilm. Bakterierne lever i såkaldte bakteriesamfund, hvor hver stamme har sin unikke rolle.

Bakterierne frigiver syrer, der sænker pH-værdien lokalt. Hvis den lokale pH-værdi falder til under 5, begynder tandoverfladen, eller tandemaljen, at opløses. Spyt fungerer som en slags neutraliserende middel og forsøger at forhindre pH i at falde. Dette sker, fordi mineralerne i spyttet begynder at remineralisere den opløste emalje. Imidlertid kan for hyppige snacks samt sure eller sukkerholdige drikkevarer stoppe denne remineraliseringsproces. Det er derfor vigtigt at holde tilstrækkeligt lange pauser mellem måltiderne.

Den muterede streptokokkbakterie (Streptococcus mutans) er en af ​​de mest almindelige bakterier, der forårsager karies. Karies dannes, når de muterede streptokokker kommer i kontakt med sukker og kulhydrater fra mad og drikke. Den har en fremragende evne til at danne plak og syrer og klarer sig fremragende i miljøer med en lav pH-værdi.

Sådan forebygger du huller i tænderne

Der er meget, du kan gøre for at undgå huller i tænderne:

  • Rengør alle tandoverflader og tandkød grundigt hver dag. Børst dine tænder hver morgen og aften med fluortandpasta. Brug tandtråd dagligt.
  • Undgå sure og sukkerholdige drikkevarer og snacks.
  • Undgå mellemmåltider.
  • Brug fluorprodukter (tandpasta).
  • Brug tyggegummi, der indeholder xylitol.
  • Besøg din tandlæge til det årlige eftersyn og evt. din tandplejer.

Bemærk dog, at karies kan opstå, uanset hvor omhyggeligt du passer på dine tænder, så du skal ikke afskrække dig fra omhyggelig egen tandpleje, hvis der mod alle odds stadig udvikles huller.

Tendensen til at danne karies varierer

Forskellige mennesker har forskellige tendenser til at danne karies: nogle har flere huller end andre. Dette skyldes, at bakteriestammen hos nogle mennesker simpelthen er mere aggressiv end hos andre.

Lumoral-metoden kan bruges både i forebyggende øjemed og som en hjælp i situationer, hvor forbedret egenomsorg er nødvendig; fx som følge af en relativt aggressiv bakteriestamme, der forårsager karies.

Det er dog værd at huske på, at mange af tand- og mundsygdomme kan være helt symptomfrie og dermed svære at diagnosticere uden professionel hjælp. Selv en symptomfri patient har gavn af forbedret egenomsorg.

Forebyg karies med Lumoral-metoden

Lumoral behandling forhindrer forekomsten af ​​karies på tre måder.

  • eliminerer effektivt mutans streptokokbakterier, der forårsager karies
  • fjerner mikroskopisk plak
  • reducerer hastigheden af ​​nydannelse af plak på overfladen af ​​tænderne

Lumoral-behandlingen har en fremragende antibakteriel virkning mod mutans streptokokker; det kan fjerne selv enkelte bakterier på overfladen af ​​tænderne. Metodens effekt er også rettet mod de bakterier, der er gemt i plak. Det gør det nemmere at børste og skylle bakterierne væk. Uanset hvor omhyggeligt du børster dine tænder, bliver plak ofte tilbage i munden.

Ved hjælp af Lumoral fjerner du også bakterierne i resterende plak, hvilket gør overfladen på tænderne glattere og renere på alle måder. Du mærker renligheden allerede efter første behandling. Mange der bruger Lumoral har lagt mærke til at farven på deres tænder bliver lysere, den plak der har misfarvet overfladen i lang tid fjernes nu med Lumoral behandlingen.

Se case om karies

Under menu punktet "Cases" finder du forskellige indlæg fra tandlæger om deres brug af Lumoral® blandt deres patienter.

Læs casen fra Tandlæge Katherina Trujillo hvori en ung mand med svære karies problemer, efter brug af Lumoral, helt fik bugt med karies. Læs her.