Iste og trenddrikken kombucha som nye risikofaktorer for erosion af tandemaljen

Iste og trenddrikken kombucha som nye risikofaktorer for erosion af tandemaljen

Iste og kombucha er populære drikkevarer, der opfattes som helseprodukter. Tidligere undersøgelser har allerede fastslået, at iste er eroderende, men kombuchas effekt på tandemaljen har ikke været undersøgt før.

Enhver syreholdig substans, der kommer i kontakt med tandemalje eller tandben, kan forårsage erosion. Udviklingen af erosion påvirkes også af mængden og egenskaberne af spyttet. I en tør mund bliver den syreholdige substans længere tid på tandens overflade, hvilket gør tænderne mere sårbare over for skader.

Erosion af tandemaljen kan forårsages af næringsstoffer eller drikkevarer med en pH-værdi under 5,5. Hvis det syreholdige næringsstof indeholder calcium, som i kærnemælk eller yoghurt, sker der ikke erosion, da calcium fungerer som buffer mod syreangrebet.

En ny undersøgelse har undersøgt de eroderende virkninger af 25 forskellige isteer og kombucha på tænderne. Der blev målt pH-værdien og fluoridindholdet i drikkene samt deres evne til at frigive calcium fra hydroxyapatit, der simulerer tandemalje. Effekten på emaljen af fire udvalgte drikkevarer blev illustreret med elektronmikroskopi (SEM). Destilleret vand samt Coca-Cola og Pepsi blev anvendt som kontrolgrupper.

Undersøgelsen viser, at alle undersøgte drikkevarer nedbrød strukturen af hydroxyapatit og frigav calcium, og 22 drikke frigav endda mere calcium end cola-drikke. Mængden af frigivet calcium varierede mellem 16,1 og 917 mg/l.

Kombucha er en drik, der fremstilles ved fermentering af sukkerholdig te. Den markedsføres som en helsebringende drik, da den indeholder probiotika.

Kombuchaernes pH-værdier (2,82–3,66) var lavere end isteernes (2,94–4,86). Mængden af frigivet calcium var højere, jo lavere drikkens pH var (rs= -0,406, p=0,032), viser undersøgelsen. Fluoridindholdet i kombuchaerne var 0,026–0,075 ppm, mens det i isteerne var 0,050–0,455 ppm. Alle undersøgte drikke forårsagede ætsemærker på emaljeoverfladen, synlige i SEM-billederne.

– Færdiglavede te-drikke kan betragtes som risikofaktorer for erosion af tandemaljen. Især kombucha synes at forårsage endnu mere eroderende slid end cola-drikke, konkluderer forskerne i pressemeddelelsen.

Kilde:

Lind E, Mähönen H, Latonen R-M, Lassila L, Pöllänen M, Loimaranta V, Laine M. Enamel erosion by commercial ice-tea beverages and kombucha in vitro.

Prøv Lumoral – Vi tilbyder 100% tilfredshedsgaranti – Nu også med delbetaling Prøv Lumoral – Vi tilbyder 100% tilfredshedsgaranti – Nu også med delbetaling