Hvad er paradentose?

Paradentose er en infektionssygdom i tandkødsvævet forårsaget af bakterier. Sygdommen er ofte et resultat af tandkødsbetændelse også kaldet gingivitis. Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, kan der opstå såkaldte tandkødslommer eller hulrum mellem tand og tandkød, hvor paradentosepatogener, bakterier, der forårsager paradentose, kommer ind.

Paradontale patogener er såkaldte anaerobe bakterier, der trives i iltfattige miljøer. Hvis de får en chance for at formere sig i tandkødslommerne, er der risiko for, at tandkødsvævet omkring tand og kæbeknogle ødelægges. Hvis sygdommen får lov at udvikle sig uforstyrret, kan tanden eller tænderne begynde at vakle og i værste fald løsne sig helt. I modsætning til normal tandkødsbetændelse breder betændelsen sig dybt ind i tandkødsvævet, hvor den kan forårsage omfattende skader.

Symptomer på paradentose

I starten er paradentose ofte smertefri og i mange tilfælde endda helt symptomfri. Det kan derfor udvikle sig ubemærket.

Typiske symptomer på paradentose er følgende:

  • tandkødet er rødt og hævet og føles ømt
  • tandkød begynder at bløde, når du børster eller bruger tandtråd
  • hvis paradentose er mere fremskreden, kan tænderne bevæge sig eller i værste fald gå helt af
  • åndedrættet lugter dårligt

Behandling af paradentose

Paradentose diagnosticeres af tandlæger, der undersøger dybden af ​​tandkødslommerne samt tandkødets tendens til at bløde. Om nødvendigt kan tænderne røntgenfotograferes, hvilket blandt andet kan påvise potentielt knogletab.

Paradentose bør behandles med det samme

Hvis du har mistanke om, at du har lidt af paradentose, bør du straks opsøge tandlægen. Symptomerne på paradentose er ubehagelige; mennesker har en stadig længere levetid, og ingen af ​​os ønsker bestemt at miste vores tænder.

Sammen med de ubehagelige symptomer er en mere alvorlig trussel sammenhængen mellem paradentose og en række almene sygdomme. Hvis det ikke behandles, bidrager paradentose til en betændelsestilstand i hele kroppen, som øger risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, lungesygdomme, kræft, autoimmune sygdomme og diabetes.

Paradentose og diabetes

En tovejs sammenhæng mellem paradentose og diabetes er blevet opdaget. Diabetes øger risikoen for at udvikle paradentose samtidig med, at den kroniske betændelsestilstand i kroppen forårsaget af paradentose er med til at forringe blodsukkerreguleringen. Det er derfor ekstremt vigtigt, at diabetespatienter ikke kun opretholder en god blodsukkerbalance, men også passer på deres mundsundhed.

En god mundsundhed omfatter regelmæssige besøg hos tandlægen samt effektiv egenomsorg i hjemmet.

  • Læs om diabetes og sygdomme i munden på tandlægeforeningens hjemmeside her.
    • Du kan også læse mere på diabetes videncenter om tand- og mundpleje her
      • Du kan også læse mere på danske tandplejeres vidensområde om kroniske sygdomme og diabetes

Forebygge og behandle paradentose med Lumoral

Ved regelmæssig brug er Lumoral-metoden med til at reducere antallet af skadelige bakterier i munden, hvilket mindsker risikoen for tandkødsbetændelse. Jo tidligere tandkødsbetændelsen bliver diagnosticeret og behandlet, jo mindre sandsynlighed er der for, at der udvikles paradentose.

Lider du af paradentose, er Lumoral med til at minimere den skadelige bakteriebelastning i munden, som bremser udviklingen af ​​sygdommen. Desværre kan tilstanden ikke helbredes helt, fordi der hele tiden dukker nye bakterier op og skal elimineres, men Lumoral er et effektivt supplement til veltilrettelagt og veludført egenomsorg.

Udover effektiv egenomsorg i hjemmet vil behandling af paradentose også kræve regelmæssige besøg hos tandlægen.

Lumoral behandlingspakker

Du kan komme igang med Lumoral® på flere måder. Vi har en basis startpakke med alt hvad du behøver for at komme igang - se her.

Vi har i samarbejde med forskere og tandlæger lavet behandlingspakker til 3 måneders terapiforløb, hvor der er alt hvad du skal bruge og instruks - se dem her.