Alvorlige tandproblemer hos børn er stigende: unik finsk innovation holder tandtrolden væk

Alvorlige tandproblemer hos børn er stigende: unik finsk innovation holder tandtrolden væk

Ifølge svenske forskere har op mod 20 procent af børn i munden en særlig virulent stamme af Streptococcus mutans (S. mutans), bakterien har en større end normalt evne til at forårsage caries. En alternativ model af Lumoral-metoden, Lumoral Junior, er nu udviklet, så den passer til børns behov. Lumoral Junior forbedrer børns mundpleje og forhindrer mund sundhedsproblemer selv i voksenalderen. Lumoral-metoden er udviklet af finske forskere med det formål at fjerne skadelige bakterier i munden og forbedre mundsundhedens egenomsorg. 

Orale sygdomme adskiller sig fra mange andre sygdomme ved, at de stort set kan forebygges. På trods af dette er caries og tandkødsbetændelse meget almindelige sygdomme selv hos børn. Ved at påvirke forholdene i munden ved hjælp af kost, mundhygiejne og fluor kan børn sikres en god mundsundhed gennem relativt enkle daglige rutiner  

- Mundsundhed er en balance mellem de faktorer, der beskytter mod sygdomme, og de faktorer, der gør, at man kan lide af dem. Uregelmæssige spisevaner, omhyggelig mekanisk rensning af tænderne for at fjerne bakterier, der lever på tandoverfladen og regelmæssig brug af fluor beskytter mod caries, siger Heikki Alapulli , pædiatrisk tandlæge på New Children's Hospital på HUS (Finlands største aktør i sundhedssektoren) .

Hyppigt forbrug af kulhydratrig mad eller drikke og dårlig mundhygiejne er faktorer, der bidrager til tand- og mundsygdomme. Det er her den nye Lumoral Junior – en antibakteriel mund rensemetode udviklet til børns behov – kommer i spil.

 - Lige nu ser vi rigtig mange små børn med meget dårlige tænder. Alle måder at forbedre selve plejen af ​​børns tænder er derfor meget velkomne, fortsætter Alapulli.

Holder de orale bakterier under kontrol

S. mutans er en af ​​de mest almindelige bakteriearter, der forårsager caries. God mundhygiejne er nødvendig for at forhindre, at disse bakterier formerer sig og beskadiger barnets følsomme tænder. Omhyggelig mekanisk tandbørstning og brug af fluortandpasta er grundlaget for børns mundhygiejne. Men selv den mest effektive mekaniske tandbørstning er ikke altid tilstrækkelig.

Lumoral Junior-apparatet forbedrer børns orale selvomsorg og er særligt velegnet til børn, der er tilbøjelige til caries, har begyndende caries eller en høj S. mutans bakteriepopulation i munden. 

I en svensk undersøgelse offentliggjort i 2017 havde op til 20 procent af de observerede børn en særlig virulent stamme af S. mutans i munden , med en større end normalt evne til at binde sig til tænderne, tolerere sure tilstande i munden og forårsage mere tilfælde af caries ( 1). Funktioner, der udfordrer traditionelle metoder til caries håndtering.

- Antibakteriel mundpleje erstatter ikke traditionel oral selvpleje, det vil sige tandbørstning med fluortandpasta og rengøring mellem tænderne, men metoden kan inspirere og aktivere børn og forældre til at passe bedre på deres tænder, siger Alapulli.

Hovedansvaret for at holde børnenes tænder rene ligger dog altid hos de voksne – i hvert fald indtil 3. klasse i folkeskolen.

- I takt med at barnets hånd motoriske færdigheder udvikler sig, kan ansvaret for at rense tænderne gradvist overføres til barnet. Men barnets mundhygiejne skal holdes øje med hele folkeskolen – helt op til 12-13 års alderen. 

Heikki Alapulli, pædiatrisk tandlæge på Nyt Børnehospital på HUS

Antibakteriel behandling virker, når mekanisk rengøring ikke er nok

Lumoral Junior-metoden reducerer plakdannelse og kan bruges til at forebygge bakterielle orale sygdomme som caries og tandkødsbetændelse. Metoden kan også bruges til at forebygge oral mucositis forårsaget af kemoterapi. Enheden er beregnet til regelmæssig brug. Den anbefalede brug for at forhindre huller i tænderne er mindst to gange om ugen. 

Lumoral Junior er beregnet til børn over 3 år - den typiske aldersgruppe for brug af apparatet er børn i alderen 4-12 år. Lumoral Junior er kun beregnet til at blive brugt i kombination med den lysaktiverede Lumorinse mundskyl, som klæber til tandplak.

- Lumoral Junior forbedrer børns selvpleje af deres tænder, selv når traditionelle metoder ikke er nok, eller når en eksisterende mundsygdom kræver mere end bare mekanisk tandrensning, siger Tommi Pätilä, kirurg  HUS Børnehospital og en af ​​udviklerne af den antibakterielle orale sygdom. plejemetode.

- Tandbørstning er den vigtigste del af tandplejen. Det er dog vigtigt at huske, at børstning kun fjerner 50-60 % af plak i bedste fald. Lumoral-metoden er en meget effektiv, men skånsom måde at fjerne tandplak på. Det bremser også dannelsen af ​​ny plak, fortsætter Pätilä, fortsætter Pätilä.

Tommi Pätilä, kirurg på HUS Børnehospital og en af ​​udviklerne af den antibakterielle mundpleje metode.

Det er vigtigt, at barnets blivende tænder kan udvikle sig uden at være blevet inficeret med caries. Dette gør det meget sandsynligt, at barnet også i fremtiden vil have en god mundsundhed. Dette beskytter barnet mod hjerte- og karsygdomme selv i voksenalderen. 

- Bakterier fra munden findes i prøver taget fra størknet blod i blodpropper hos patienter med pludseligt hjertestop, og mundsundhedens betydning for håndtering af risikoen for hjertesygdomme kan ikke understreges nok. 

Alapulli påpeger, at mange langvarige sygdomme er forbundet med en øget risiko for mundsygdomme, og at de fleste mundsygdomme har deres oprindelse i biofilm. Det er præcis her den antibakterielle virkning af Lumoral Junior virker. 

Alapulli tilføjer, at udover huller i tænderne, er tandkødsbetændelse også almindelig hos nogle børn, hvis tænderne ikke renses grundigt nok. God mundsundhed er også god til behandling af underliggende sygdomme. Dårlig mundhygiejne i barndommen kan derimod være et skridt på vejen til alvorlig tandkødsbetændelse i voksenalderen, altså paradentose. 

- Vaner og måder, som læres tidligt, bevares, og børn lærer hurtigt, at tandbørstning hver morgen og aften er en del af deres daglige rutine. Det er især vigtigt at forebygge tandsygdomme hos børn med hjertesygdomme, da de har en øget risiko for huller i tænderne end andre børn. God mundhygiejne er også et af de vigtigste skridt i forebyggelsen af ​​endokarditis, en betændelse i hjertets indre strukturer, som forældre og børn selv kan påvirke.    

Ifølge Alapulli er en af ​​de helt store fordele ved antibakteriel behandling, at den er selektiv. Lumoral Junior angriber skjult plak i munden uden at forstyrre den normale mundflora. Det er her, Lumoral adskiller sig fra orale anti-inflammatoriske antimikrobielle stoffer såsom klorhexidin. Plak der ikke kan nås med tandbørsten skal fjernes med andre metoder end i dag, vi skal overkomme problemet og Lumoral er en god hjælp.

- Kemiske mundskyl levande dræber også de gode bakterier i munden og ved længere tids brug vænner munden sig til dem, forklarer Alapulli.

- Brugen af ​​Lumoral Junior letter den mekaniske fjernelse af biofilm i barnets mund og er derfor en del af en omhyggelig selv plejerutine i munden for at opretholde barnets mundsundhed.

 Lumoral Junior Startpakke

Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret