Iste og den trendy drik kombucha som nye risikofaktorer for tanderosion

Iste og den trendy drik kombucha som nye risikofaktorer for tanderosion

Iste og kombucha er populære læskedrikke, der opfattes som helseprodukter. I tidligere undersøgelser er det allerede fastslået, at iste er eroderede, men effekten af ​​kombucha på tandemaljen er ikke undersøgt før.

Tanderosion kan skyldes, at sure stoffer kommer i kontakt med tandemalje eller tand knogle. Udviklingen af ​​erosion er også påvirket af mængden af ​​spyt og dets egenskaber. I en tør mund forbliver det sure produkt på tandoverfladerne i lang tid, hvilket gør tænderne mere modtagelige for skader.

Tanderosion kan skyldes mad og drikke med en pH-værdi under 5,5. Hvis en sur fødevare indeholder calcium, såsom kærnemælk eller yoghurt, sker der ingen erosion, fordi calcium fungerer som en buffer mod syreangreb.

En nylig undersøgelse undersøgte den erosive effekt på tænderne af 25 forskellige typer iste og kombucha. Drikkevarerne blev målt for pH og fluorindhold samt deres evne til at frigive calcium fra hydroxylapatit, som simulerer tandemalje. Virkningen af ​​de fire drikkevarer på emaljen blev visualiseret ved scanning elektronmikroskopi (SEM). Destilleret vand, Coca-Cola og Pepsi blev brugt som sammenligninger.

Undersøgelsen viste, at alle de testede drikke nedbrød hydroxylapatit-strukturen og frigav calcium, og 22 drinks frigav endda mere calcium end cola-drikkene. Koncentrationen af ​​frigivet calcium varierede mellem 16,1 og 917 mg/l.

Kombucha er en drik lavet af sødet te. Kombucha markedsføres som en helsedrik, fordi den indeholder probiotika.

Kombucha-drikkende havde lavere pH-værdier (2,82-3,66) end is-drikke (2,94-4,86). Jo lavere pH-værdien af ​​drikken er, desto større mængde af calcium frigives (rs= -0,406, p=0,032), fandt undersøgelsen. Fluoridkoncentrationer i kombucha varierede fra 0,02 til 0,075 ppm og i iste fra 0,050 til 0,455 ppm. Alle undersøgte drikkevarer forårsagede synligt angreb på tandemalje overfladen i SEM-billederne.

- Færdiglavede tedrikke kan betragtes som risikofaktorer for tanderosion. Især kombucha ser ud til at forårsage endnu mere erosivt slid end cola-drikke, sagde forskerne i en pressemeddelelse.

Kilde:

Lind E, Mähönen H, Latonen RM, Lassila L, Pöllänen M, Loimaranta V, Laine M. Emaljeerosion ved kommercielle is-drikke og kombucha in vitro.

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/ankahnohaista/ajassa/tiedote-hampaita-kuluttava-eroosio-yleistyy-miten-sita-voi-estaa#.Y6wdMXZBw2x

 

Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret