For en topatlet giver kæledyr balance i hverdagen

For en topatlet giver kæledyr balance i hverdagen

 For en topatlet er sport det vigtigste i livet – alt andet sker på dens præmisser. Annimari Kortes dage består næsten udelukkende af motion, mad og hvile. Siberian Huskies Tokyo og Cairo og blandingsracen Raad giver en modvægt til hverdagen.

- For en atlet er konkurrenceidræt faktisk mental stress og travlhed i hverdagen, svarer Annimari overraskende på spørgsmålet, om sport er en god modvægt til den mentale stress og jag i hverdagen.
- Sport er ofte meget stressende, hver træning og hver dag er betydningsfuld og kan påvirke hele året. En sygdom eller skade kan afslutte en hel sæson eller en hel karriere, så hver dag er stressende på sin egen måde. Det giver selvfølgelig også den største livsglæde, og derfor gør vi det, forklarer Korte.
Annimari ved, hvad hun taler om. Hun er den hurtigste finske 100 meter hækkeløber gennem tiderne med en finsk rekord på 12,72 sekunder og har repræsenteret Finland flere gange i værdikonkurrencer. Hun kom til finalen på 100 meter hæk ved EM under 20 år i 2007.
Hun har dog ikke haft en nem karriere. Succes har krævet beslutsomhed og en positiv indstilling - en ægte finsk sisu - da en række sygdomme tvang hende til at holde fem års pause fra konkurrencen i 2012.
Sundhed frem for alt
 
- For en topatlet er sport ofte det største indhold i livet, men selvfølgelig er det godt at have andre modvægte, såsom familie og venner. Familien er også en stor hjælp, når mine hunde har brug for pasning under konkurrenceture og træningslejre.
Annimari træner nu seks dage om ugen. Tidligere kunne hun lave 12 træningspas om ugen, men siden efteråret - efter hun begyndte at lave sit eget træningsskema - er hun gået over til et nyt træningsskema. Mindre er nogle gange mere.
- Vi starter normalt klokken 9.30 om morgenen og slutter mellem klokken 12 og 13. I august begyndte jeg at planlægge mit eget træningsprogram og udover det har jeg en træner, der superviserer al min træning, fortæller Korte.
Korte indrømmer, at selvom elitesport kræver ofre, er det op til dig at bestemme, hvad du betragter som ofre.
- Der er mange ting, som en atlet ikke kan gøre, fordi de ville hindre restitution eller risikere at blive skadet. Når du lykkes eller opnår de resultater, du altid har drømt om, er det alle ofre, smerte og stress værd.
Annimaris konkurrencekarriere har været præget af mange sundhedsproblemer, hvoraf de mest udfordrende er eosinofil esophagitis, en allergisk betændelse i spiserøret og Tietze syndrom, som forårsager smerter omkring brystbenet.
- Allergi har haft stor betydning for min dagligdag. På grund af dem er der altid en lille betændelse i min krop. På grund af den eosinofile spiserørsbetændelse måtte jeg også holde en pause fra sporten. Som følge af helbredsproblemerne skal Annimari være ekstra forsigtig med blandt andet sin kost. Tilstrækkelig hvile er også nødvendig for at holde sig i form til træning og konkurrence.
- Jeg spiser meget kød, kogte grøntsager og glutenfri kulhydrater. Betydningen af ​​hvile som atlet stiger med alderen. Nu har jeg hvilet op til tre dage i lyse uger i efteråret, hvorimod en lys uge tidligere betød to dages hvile.
Mundsundhed understøtter også konkurrencepræstation

Topsport stiller særlige krav til mundsundheden. Ikke kun kroppen, men også tænderne bliver ofte sat på prøve, da et højt træningsniveau kræver tilstrækkelig energi for at lykkes. Dette kan til gengæld afspejle sig i antallet af gange, du spiser.
Næringsstoffer til sportsformål samt tung vejrtrækning ved hård træning reducerer udskillelsen af ​​spyt i munden og udtørrer atletens mund. Spyttet giver naturligvis god beskyttelse til tænderne. Når dette ikke længere er til stede, kan bakterier komme ind i munden og danne caries.
Annimari børster sine tænder med en elektrisk børste to gange om dagen, som anbefalet. Hun renser også jævnligt mellemrummet mellem tænderne. Selv med god mundhygiejne har Annimaris tænder stadig været et problem for hende – hun har meget tandkødsbetændelse og for nogle år siden revnede to af hendes tænder helt.
Det er her, Lumoral, en behandling udviklet af finner, er praktisk til at forbedre tandpleje og mundsundhed, selv når traditionelle metoder fejler. Lumoral er en ny mundhygiejnemetode udviklet af finske forskere, der kan fjerne 99,99 % af plakbakterierne fra overfladen af ​​tænderne. Lumoral er en målrettet behandling, hvilket betyder, at den normale, vigtige bakterieflora i munden bevares. Samtidig behandles tandkødsbetændelse.

- Jeg har brugt Lumoral i et stykke tid og har bemærket, at mit tandkød ikke længere bløder, når jeg renser mellemrummene mellem tænderne. Det er rigtig godt, at denne metode er opfundet for at hjælpe med at holde munden sund.
- Mange mennesker er ikke klar over, hvor meget oral sundhed påvirker sundheden generelt og sport i særdeleshed, herunder sportspræstationer. Jeg synes, sportsorganisationerne burde gøre mere for at sikre, at alle, fra topatleter til børn, er opmærksomme på vigtigheden af ​​mundsundhed! understreger hun.
En positiv indstilling til livet er vejen frem
 
Annimari vendte tilbage til konkurrencebanen i 2017 og har siden opnået næsten alle de drømme, hun troede var umulige i sin tidligere karriere. Ud over den finske rekord har hun slået rekorden i Kaleva Championships og var ubesejret i Finland i 2020 og 2021.
- Jeg passerede den olympiske kvalifikationsgrænse for Tokyo otte gange, mere end nogen anden finsk atlet, siger Korte.
Annimari blev kåret til Årets Mest Positive Finn 2020. Hendes positive holdning til livet afspejles også i hende.
- Positivitet hjælper i svære tider. Mit mål er at se mine grænser som en hækkeløber og inspirere andre til ikke at give op og tro på deres drømme. Jeg vil gerne vise, at intet er umuligt. Positivitet har virkelig hjulpet mig til at nå toppen efter alle vanskelighederne!
Sidste efterår fortalte Annimari sine Instagram-følgere, at hun for nylig var færdiguddannet som hundetræner.
- Om sommeren, hvor jeg ikke kunne konkurrere, tænkte jeg, hvad der kunne være bedre end at studere. Alle ved sikkert, at hunde er det vigtigste for mig udover forhindringer. Jeg kunne godt begynde at køre forskellige hundetræningskurser, men de må vente endnu et par år, skriver Korte på sin hjemmeside.