Rygning er en risiko for mundsundheden – alle former for tobak er lige sundhedsskadelige

Rygning er en risiko for mundsundheden – alle former for tobak er lige sundhedsskadelige

Rygning er en af ​​de største trusler mod folkesundheden og dræber mere end 8 millioner mennesker hvert år. Tobak Nikotin er også en stor risiko for mundsundheden og gør det vanskeligt at behandle og tidligt opdage for eksempel paradentose sygdomme. 

Alle former for tobak er lige sundhedsskadelige, siger Marja Juselius , en tandplejer, som har arbejdet med unge patienter i Finland i mange år. World No Tobacco Day , lanceret af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og fejret hvert år den 31. maj, er en påmindelse om dette.

- Nikotinafhængighed er en vigtig årsag til, at folk fortsætter med at bruge nikotinprodukter. Så er mundsundheden også i konstant alarmberedskab og risikoen for tandkødsbetændelse, ændringer i slimhinden og caries øges.

Juselius peger på, at rygning og snus, især blandt unge, er forbundet med gruppepres: Mange begynder at ryge og snuser, "fordi deres venner gør det". På den anden side kan motivationen til at holde op også komme fra venner, der gerne vil holde op med at ryge.

Det er almindelig kendt, at nikotinprodukter forværrer sygdomme i mund og krop, men rygere ser sjældent ind i munden og mærker derfor ikke de forandringer, der sker der.

- Forandringer i munden sker gradvist og "føles" ikke nødvendigvis som noget. Derfor er det vigtigt at gå til regelmæssige tandeftersyn, opfordrer Juselius.

Nikotin svækker kroppens forsvar

Tobak, cigarer, piber, e-tobak og snus svækker kroppens modstand, hvilket betyder, at sår - fx efter tandudtrækning, tandstens fjernelse og tandkødsoperation - heler langsommere. Snus giver også bumser på slimhinderne, hvor mundbakterier let samler sig og forårsager alvorlige infektioner. Alle tobaksvarer øger risikoen for kræft i mundhulen og mindsker effekten af ​​kræftbehandlinger.

Nikotin kan også give svampeinfektioner og andre forandringer i mundslimhinden, som i værste fald kan være forstadier til kræft i mundhulen.

- Rygning i kombination med alkohol betyder en særlig høj risiko for at udvikle kræft i mundhulen.

Folk, der bruger tobaksprodukter, har høj risiko for at udvikle kræft i munden. Hvis du bruger nikotinprodukter og ikke passer på din mundhygiejne, kan det føre til en alvorlig tandkødssygdom, paradentose og i værste fald endda tandtab. Det er ifølge Juselius derfor, at mange rygere mangler tænder.

Snigende progressiv paradentose

Det vigtigste symptom på tandkødsbetændelse er blødende tandkød, men hos rygere kan det let gå ubemærket hen. Nikotinen i tobakken forringer blodtilførslen til tandkødet, hvorfor tandkødsbetændelse ikke nødvendigvis opdages i tide. Det betyder, at tandkødssygdomme ubemærket kan udvikle sig til paradentose.

Ved paradentose er tandkøds forandringerne permanente. Omhyggelig mundhygiejne og professionel behandling kan være med til at forhindre sygdommen i at udvikle sig, men der er ingen reel kur.

Tandkødssygdomme kan få tandkødet til at trække sig tilbage og blotlægge tandkødet, som kan blive misfarvet og let påvirkes af huller i tænderne. Hvis en ryger får et tandimplantat til at erstatte en manglende tand, bremses helingsprocessen også af nikotin-induceret tandkødsbetændelse, og risikoen for komplikationer øges.

Alle former for tobak er lige skadelige, og der er ingen sikker grad af eksponering for tobak. Cigaretrygning er den mest almindelige form for tobaksbrug i verden. I Finland er snus blevet mere almindeligt, især blandt unge, men rygning er støt faldet i løbet af 2000'erne. Juselius understreger, at rygestop aktivt skal tilskyndes.

- At snuse i stedet for at ryge er ikke et alternativ til at holde op med at ryge. Snus indeholder op til 20 gange mere nikotin, som straks optages gennem slimhinderne i blodbanen. Snus giver også mange slimhindeforandringer, og ved at sluge snus bliver stofferne overført til hele kroppen via fordøjelseskanalen og tarmene, siger Juselius.

Nikotin Brugere siger ofte, at nikotinprodukter er stimulerende, men følelsen er, fordi de lindrer abstinenser. Atleter bruger ofte snus i stedet for at ryge. 

- Snus er let at bruge og føles opkvikkende under en sportspræstation. Undersøgelser har dog vist, at snusbrugere har cirka 20 % lavere sportspræstationer end dem, der ikke snuser. Det skyldes, at kredsløbet ikke er i stand til at transportere ilt til musklerne, hvilket nedsætter ilttilførslen til musklerne og forringer sportspræstationerne, siger Juselius.

Marja Juselius indrømmer, at det kan være svært at stoppe med at bruge tobaksvarer. 

- Men man skal ikke lade sig afskrække af fiaskoer, men prøv igen. Der findes en række forskellige nikotinerstatning terapier på markedet, som kan være rigtige for dig. Det er vigtigt, at du læser instruktionerne omhyggeligt, så du kan bruge produkterne korrekt. Sundhedspersonale vil hjælpe dig med at holde op, hvis det er nødvendigt, og de vil også opfordre dig til at finde måder at stoppe med at bruge nikotin.

Det er vigtigt at gå til regelmæssige tandeftersyn mindst en gang om året, da eventuelle ændringer i tandkød og tænder stadig er små og kan løses for at forhindre problemerne i at blive større og sværere at behandle. 

- Forandringer i tænder og slimhinder er måske ikke mærkbare, men de kan skade mundsundheden og kroppen som helhed.

Visse lægemidler, såsom inhalationsmedicin, der bruges til at behandle lungeskader forårsaget af rygning, kan også øge risikoen for orale sygdomme, tilføjer Juselius. 

- Medicinen sænker pH-værdien i munden, hvilket mindsker spytsekretionen og derved øger bakteriemassen, der forårsager tandkødsbetændelse og caries. Kortisonen i medicinen kan forårsage en svampeinfektion i slimhinderne. Det er derfor vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og søge rådgivning hos sundhedspersonale.

 

Tandplejer Marja Juselius.

Hvorfor holde op med at ryge? Råd fra en tandplejer:

  • Tobaksprodukter misfarver tænder, huller og tandproteser. Pletterne kan være misfarvninger af emaljen og kan ikke fjernes ved rengøring. Selvom pletterne kan renses, bliver de let misfarvede igen ved fortsat brug af nikotinprodukter. 
  • Smagssansen i munden kan være svækket, men vil komme sig efter at have holdt op med tobaksvarer. Mange mennesker sutter på forskellige sugetabletter for at få frisket vejret, men sugetablerne indeholder ofte sukker, som kan forårsage huller i tænderne. Pastillernes smag blander sig med lugten af ​​åndedrættet, så åndedrættet ikke bliver frisket op, men tværtimod bliver værre.
  • Cigarer og piber ryges i lang tid, hvilket betyder, at giftige kemikalier inhaleres i længere tid, og virkningerne af disse stoffer holder længere i munden. Cigarer indeholder også mere nikotin, tjære og kulilte end cigaretter. Pibetobak indeholder mere nikotin end andre former for tobak. Passiv rygning forårsager også alvorlige helbredsproblemer såsom luftvejsinfektioner og astma, som kan kræve inhaleret medicin med konsekvenser for oral sundhed.
  • E-cigaretter indeholder nikotin, propylenoxid og andre kemikalier, som blandt andet er kræftfremkaldende og derfor ikke bør bruges til tobaksstop. Brugen af ​​e-cigaretter bidrager til og vedligeholder nikotinafhængighed. E-tobak reducerer også spytsekretion, hvilket fører til dannelse af store mængder bakteriel plak, der samler sig på tandoverfladen og forårsager tandkødsbetændelse, tandsten og caries. Væsker med smag indeholder meget sukker, som bidrager til huller i tænderne. 
Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret