Gingivitis muliggør mikrobers adgang ind i kroppen

Gingivitis muliggør mikrobers adgang ind i kroppen

Munden og tænderne spiller en meget vigtig rolle i menneskelivet. Munden er det organ, hvorigennem en nyfødt baby opfatter verden for første gang og er efterfølgende vigtig for al fysiologisk og psykologisk udvikling.

Mundsundhed er også direkte forbundet med en persons generelle sundhed og velvære. Et "ømt" tandkød danner en direkte vej for bakterier fra munden til at komme ind i resten af ​​kroppen.

- Infektioner i mund og tænder er desværre ofte årsag til, at mikrober spredes gennem blodbanen i hele kroppen. Desværre forstår folk stadig ikke helt denne sammenhæng, selvom den har været kendt så langt tilbage som det gamle Egypten! beklager Jukka Meurman, professor emeritus i orale infektionssygdomme.

Det har vist sig, at mundsygdomme er forbundet med en række almene sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Mundsundhed er dog ikke kun direkte forbundet med kroppens velbefindende, men også til hele menneskets liv på mange forskellige måder.

- Vi har nok hver især oplevet, at der ikke skal være meget galt med munden, for at man kan mærke det og det er meget ubehageligt. Munden er et meget følsomt organ, siger Meurman.

En dyb tandkødslomme er en bakterielle rede i kroppen

Tegn på paradentose omfatter rødt tandkød, blødende tandkød og dårlig ånde. Hos en person med paradentose ødelægges fibrene, der fastgør tanden. Der begynder at dannes en tandkødslomme mellem tandkødet og tanden, som kan strække sig hele vejen rundt om tanden. Efterhånden begynder betændelsen at ødelægge mere af det væv, der sætter tænderne fast og efterhånden også kæbeknoglen.

Professor Meurman advarer om, at paradentose, når den først er etableret, er en "hård" følgesvend, der vil blive mere omfattende, hvis den ikke behandles omhyggeligt.

Egenomsorg spiller en vigtig rolle i mundsundheden. Ifølge Institut for Sundhed og Velfærd i Finland (THL) børster flere og flere finner tænder mindst to gange om dagen, men der er stadig mangler i egenomsorgen.

Det er noget, man kan observere. For eksempel er tandkødssygdomme allerede alarmerende almindelige i aldersgruppen 30-44 år, blandt både kvinder (43 %) og mænd (57 %).

Når en tandbørste ikke er nok

Meurman påpeger, at god mundhygiejne kræver tilstrækkelige motoriske og mentale færdigheder. Det kan for eksempel være svært at bruge tandtråd eller interdentalbørster på grund af alder eller fysiske handicap, hvilket betyder, at mellemrummene mellem tænderne ikke bliver renset.

Til gengæld viser undersøgelser, at selv den mest effektive elektriske tandbørste kun fjerner omkring 65 procent af de skadelige bakterier i din mund, selvom du børster dine tænder perfekt.

For at tackle denne restplak, som er usynlig for det blotte øje, har finske forskere udviklet Lumoral, en metode, der dræber både caries og de inflammatoriske bakterier, der forårsager tandkødsbetændelse.

Personlig vejledning er nøglen

Ifølge Meurman har mennesker med fysiske handicap dårligere mundsundhed end befolkningen generelt.

Det er dog muligt at forebygge tandkødssygdomme, selvom en fysisk funktionsnedsættelse gør det svært at tage vare på sig selv. I dag findes der også bedre værktøjer til det.

En god elektrisk tandbørste kan allerede nu købes til en fornuftig pris, og for at forebygge tandsygdomme kan man også få Lumoral-metoden, som er baseret på den antibakterielle behandling, som tandlægerne bruger.

I tilfælde af fysisk handicappede er personlig vejledning særlig vigtig for at forbedre egenomsorgen. Patienten får vejledning af mundplejepersonalet, når det kommer til at vælge den mest hensigtsmæssige måde at forbedre egenomsorgen på. Patienten eller dennes assistent skal også instrueres i den effektive brug af udstyret.

Meurman fortæller, at for eksempel en normal tandbørste kan være en udfordring for en person med et handicap, da plak kan efterlades på flere tandflader og dermed føre til en stigning i bakterier.

Meurman beklager, at manglen på ressourcer til mundsundhedspleje på den offentlige side er direkte afspejlet i kvaliteten af ​​mundsundhedsplejen til mennesker med handicap og dermed også i forekomsten af ​​mundsygdomme. Frem for alt har branchen brug for personale, der er fortrolige med oral sundhedspleje til mennesker med handicap.

Alle tilgængelige hjælpemidler til at forbedre finnernes mundsundhed bør være tilgængelige for patienterne. Især nu, hvor den offentlige tandpleje er overbebyrdet, da der er opstået lange patientkøer under corona-pandemien.

Ifølge professor Meurman kan Lumoral også være nyttig til at forbedre mundsundheden hos mennesker med handicap.

- Også her understreges vigtigheden af ​​personlig vejledning, råder Meurman.

 

Artiklen kan findes i sin helhed i nummer 8/2022 af magasinet IT-lehti, som udgives af det finske handicapforbund.

Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret