Tandkødsbetændelse kan være en medvirkende årsag til udviklingen af demens

Tandkødsbetændelse kan være en medvirkende årsag til udviklingen af demens

Betændelse i tændernes fæste væv, såkaldt paradentose, kan øge risikoen for demens eller kognitiv svækkelse, altså en mildere form for hukommelse sygdom. Sammenhængen er især tydelig hos patienter, der har mistet tænder.

Resultaterne af en undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Geriatrics Society viste, at risikoen for at udvikle demens eller mindre alvorlig kognitiv svækkelse var omkring en femtedel højere, hvis en patient havde dårlig mundsundhed.

I yderligere analyser var sammenhængen særlig stærk hos patienter med manglende tænder eller hos patienter, der allerede var fuldstændig tandløse. Fravær af alle tænder var forbundet med risiko for demens og delvis tandløshed med risiko for nedsat kognitiv funktion.

Betændelse i tændernes fæste væv fører til tandløshed, hvis den ikke behandles, og den dermed forbundne betændelsestilstand har været forbundet med risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme og muligvis diabetes.

Forskerne påpeger dog, at selvom deres gennemgang efter sigende er det mest omfattende studie om emnet, kan der på baggrund af den analyserede forskning ikke drages nogen direkte konklusion om, hvorvidt hukommelsesforstyrrelser er forårsaget af dårlig tandsundhed, eller om tandsundheden kun forringes med hukommelsesforstyrrelser. Derfor vil yderligere forskning i forbindelsen være godt.

###

Journal of the American Geriatrics Society 2022;DOI:10.1111/jgs.17978