Selv mild blødning af tandkødet er et alvorligt symptom

Selv mild blødning af tandkødet er et alvorligt symptom

Finnernes mundsundhed er dårlig: kun omkring 40 procent af finske mænd børster tænder to gange om dagen som anbefalet, sammenlignet med næsten 100 procent i nabolandet Sverige. Samtidig lider cirka to tredjedele af finnerne af en vis grad af adhæsiv tandkødssygdom, som skyldes lækkende tandkød og udvikler sig til den grimme sygdom paradentose. I Sverige, hvor befolkningen er mere flittige til at holde munden ren, er tallet under det halve.

Hvordan opstod denne situation? Hvorfor behandles oral sundhedspleje i vores land så stedmoderligt, selvom det er velkendt, hvilken sammenhæng oral sundhed har med almen sundhed og velvære?

Sara Niilivuo, Oral Health Advocate™ og Inspirator™, ser også problemet som et dybt beklageligt værdispørgsmål, som fagfolk bør opfordres til at undersøge mere grundigt. Vi genkender allerede klart dårlige børstevaner og dårlig børstekvalitet, men de bagvedliggende årsager til denne undervurdering af mundsundheden er i sidste ende ikke særlig velkendte.

- Jeg tror ikke, det handler om en simpel sag, som er nem at tage fat på, som dovenskab eller manglende viden, men jeg tror, ​​det handler om et dybere følelsesmæssigt spørgsmål,« siger Niilivuo.

Niilivuo har taget det som sin mission at gå ind for oral sundhed ved at tage en ærlig holdning selv på dets problemområder. Niilivuo er uddannet tandplejer og i løbet af sin næsten 20-årige karriere har hun set, hvordan utroligt undervurderet mundsundhed nogle gange er blevet behandlet i Finland. Dette afspejles også direkte i antallet af tilfælde af orale sygdomme som paradentose og peri-implantitis.

Ingen huller - en sund mund?

Niilivo indrømmer, at hun brænder for oral sundhed, fordi det er et interessant fænomen. Som tandplejer fik hun allerede i skolen lært, at blødning simpelthen ikke hører hjemme i munden.

Hun beklager, at det spørgsmål, patienterne stiller, når de kommer ind på tandlægekontoret, næsten uden undtagelse er, hvor mange huller de har i tænderne.

- Forebyggelse af caries har længe været tilskyndet, men desværre har vi næsten samme antal cariesanfald (huller) som tidligere. Caries er selvfølgelig en stor global udfordring, men ofte ser truslen ikke ud til at blive taget alvorligt og er ikke alvorlig nok til, at nogle mennesker kan vække interesse og engagement i at forbedre deres mundsundhed.

- Ville det være et godt tidspunkt endelig at rette opmærksomheden mod tandkødets sundhed, som selv i sin mildeste form har en direkte forbindelse til kroppens velvære? Kunne tandkødet være en friskere inspirationskilde til at være opmærksom på munden som en del af egenomsorgen?

I Niilivuos perfekte orale verden vil selv fagfolk på området understrege over for deres patienter og klienter vigtigheden af ​​tandkødssundhed og vigtigheden af ​​at pleje tandkødet.

- Det er nemt at fokusere på at "fjerne" caries fra munden ved at lappe, selvom det faktisk ikke helbreder selve tandroden.

Det er bevist, at mundsygdomme har en sammenhæng med mange almindelige sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Et "ømt" tandkød er en helt åben og perfekt motorvej for bakterier at komme ind i blodbanen.

Ifølge Niilivuo kan man sige, at hvis tandkødet får opmærksomhed nok, kan man også holde huller i tænderne, og ikke omvendt.

- Når vi taler om caries, om tænder og for eksempel om tandbørster, hænger vores tanker ofte fast i selve tanden. Det er dog hele munden og tandkødet, der er på spil. Tandkødet er rygraden i helheden og det fundament, som selve tanden hviler på, og derfor fortjener tandkødet at blive behandlet med ærbødighed.

Uden ordentlig vejledning kan mange mennesker endda undgå at børste deres tandkød grundigt og rense mellem tænderne af frygt for at bløde lidt.

- Det er altid et tegn på, at noget skal gøres bedre, men bestemt ikke at man skal stoppe med at gøre rent. Det er desværre, hvad de fleste mennesker gør. Blødning mellem tænderne er normalt forårsaget af, hvad der ikke er blevet gjort, og ikke af det, du laver i det øjeblik.

En sund mund er ikke en selvfølge

En sund mund påvirker ikke kun kroppens velbefindende, men hele dit liv på mange forskellige måder – herunder sociale relationer, søvn, kost, motion, mental sundhed, seksualitet og for eksempel karrieremuligheder. Når din mund og dit smil er i orden, er det nemmere at nyde livet i alle dets aspekter.

- Jeg kan bringe vigtigheden af ​​mundsundhed ind i næsten alt, hvad jeg ser omkring mig. Dens indvirkning er synlig næsten overalt i vores liv, men vi kender den ikke særlig godt, endsige sige det, siger Niilivuo.

Niilivuo mener, at der gradvist vil ske en holdningsændring også i Finland.

- Det, der skal til, er en løbende udveksling af information - især med friske nye perspektiver - samt opmuntring, inspiration og entusiasme for effektiv egenpleje af tænderne. Lumoral er det perfekte værktøj og hjælp i denne ligning. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at se mere mod og kreativitet i vores sektor til at tage fat på manglerne, til at gøre tingene på en helt ny måde og også nysgerrigt at udnytte nye metoder, der også letter vores enorme arbejdsbyrde.

Det er her, Lumoral-metoden gør det interessant at tage sig af sin egen mundhygiejne.

Lumoral hjælper mange

- Ideen om at bruge antibakteriel lysterapi til at fjerne skadelige bakterier fra munden er fascinerende. Teknologien er fascinerende for mange mennesker, og det kan være en af ​​grundene til, at for eksempel mænd begynder at interessere sig for Lumoral og dermed for oral sundhed, bemærker Sara Niilivuo.

Hun siger, at mundsundhed for mænd og også for drenge i øjeblikket er et reelt problem i Finland, så alle eksisterende værktøjer bør bruges. Lumoral-enheden kan hjælpe mange flere. Især patienter med betydelige problemer i munden og for dem, for hvem en ren mund kunne yde støtte mod en potentiel trussel mod det generelle helbred, såsom kræft.

- Nogle gange modtager jeg en gruppe klienter, hvor jeg har gjort et godt stykke arbejde med vedligeholdelsesplejen, og hvor klienten også samvittighedsfuldt har styret deres egen pleje, når det kommer til tandbørstning og rengøring mellem tænderne, men intet ser ud til at hjælpe. Desværre kan vi nogle gange ikke kontrollere blødningen med traditionelle metoder ud over et vist punkt. I disse tilfælde ville jeg helt klart tage Lumorals mundhygiejniske egenomsorg som partner ind i samarbejdet og forsøge at se, hvor den vej fører os hen.

Husk på, at der allerede er et stort antal mennesker i vores land, som klarer sig godt med hensyn til oral sundhed.

- De vil tage deres mundsundhed til det næste niveau, altså til det bedst mulige punkt, og for dem er Lumoral bestemt en meget fascinerende metode. Jeg kan godt lide at ære min egen mund med Lumoral hver uge, og jeg ser frem til lanceringen af ​​børnemundstykket.

Er en tandplejer bare en tandstensfjerner?

I slutningen af ​​interviewet griner Niilivuo og kommer med et ord, hun selv afskyr: "tandsten".

- Vi tandplejere er dog ikke arkæologer. Tandplejere tager sig af hele kroppen, folks sundhed og forbedrer livskvaliteten på mange områder, vores vej hertil går gennem munden.

- Anti-infektionsbehandling og fjernelse af biofilm ville være mere nutidige koncepter," siger Niilivuo.

Tandsten er faktisk et almindeligt problem for mange mennesker, men handler det om "tandsten" i ordets egentlige forstand? Den tandsten, som mange kender, er en mineraliseret bakteriebelægning af spyt, altså plak. Plak, som egentlig mere korrekt burde kaldes biofilm, er en struktur dannet af bakterier og deres metabolitter, altså nedbrydningsprodukter, hvis opgave er at beskytte bakteriesamfundet.

- Plak er en lagdelt biofilm, tandsten er en hærdet biofilm - og så er der en anden bakteriemasse, som er usynlig for øjet. Alle disse er stadig den samme film. Det er det, alle kæmper imod både herhjemme og ved receptioner!

Sara Niilivuo

Hun er en tandplejer af uddannelse, en iværksætter i hjertet og en fortaler for mundsundhed af holdning. Niilivuo er også medejer af netbutikken Hampaille.fi og blogger bag sitet Suusi Supervoima (frit oversat: Superkraften i munden). Hendes SmileSpa Oral Hygienist Service, grundlagt i Tampere i 2009, fungerer stolt som en af ​​Lumorals specialklinikker. "Som kliniker har jeg allerede set den positive effekt af Lumoral-behandlingen i behandlingen af ​​tandkødssygdomme," siger Niilivuo.

Hos Lumoral har vi 30 dages returret Hos Lumoral har vi 30 dages returret