Verdenshjertedag 2023: Fokus på sammenhængen mellem mundsundhed og hjertesundhed

Verdenshjertedag 2023: Fokus på sammenhængen mellem mundsundhed og hjertesundhed

God mundsundhed kan beskytte dit hjerte! Ny forskning fremhæver den dybe forbindelse mellem oral sundhed og hjertesygdomme. Opdag hvorfor daglig tandpleje kan være dit hemmelige våben mod hjerte-kar-sygdomme og lær om de banebrydende behandlinger, der forvandler tandplejen, herunder.

 

Det har længe været vidst, at mundsundhed er forbundet med menneskers generelle velbefindende. Men forskning viser en endnu dybere sammenhæng: forholdet mellem oral sundhed og hjertesundhed.

World Heart Day, som blev lanceret af World Heart Federation (WHF), fejres hvert år den 29. september. Målet er at øge bevidstheden om og tilskynde til handling for hjertesundhed.

Hjerte-kar-sygdomme er den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. De mest almindelige hjerte-kar-sygdomme er koronar sygdomme (hjertekrampe og blodbrop i hjertet), hjertesvigt og cerebrovaskulære sygdomme. Mere end 20,5 millioner mennesker dør af disse sygdomme hvert år. Hjerte-kar-sygdomme påvirker hjertet og blodkarrene, hvilket fører til alvorlige og endda dødelige komplikationer. WHF vurderer dog, at 80% af for tidlige dødsfald i følge af sygdommen kan forebygges (1).

- Ved at lave små ændringer i vores livsstil, kan vi bedre styre vores hjertesundhed og besejre hjerte-kar-sygdomme, opfordrer WHF.

Sådanne ændringer omfatter foranstaltninger, der hjælper med at forbedre oral sundhed. God mundhygiejne er mere end blot et smukt smil. Det er vigtigt at passe på dine tænder og mund, da selv tilsyneladende harmløse mundtilstande kan sætte dig i fare for alvorlig sygdom.

Orale patogener er ikke begrænset til munden

Tommi Pätilä, hjerte- og transplantationskirurg ved New Children's Hospital (HUS) i Helsinki, Finland, understreger, at et sundt hjerte kræver en sund mund og omhyggelig daglig mundhygiejne. Orale biofilmbakterier er årsag til 95 procent af alle tandsygdomme.

- Enkle tiltag som regelmæssig tandbørstning og rengøring af mellemrummene samt regelmæssige tandeftersyn kan hjælpe med at forebygge tandkødssygdomme og samtidig minimere risikoen for, at bakterier eller deres strukturer i munden kommer ind i blodbanen og spreder sig til resten af kroppen, siger Pätilä.

Blot ved at tygge mad, kan inficerede tandkød overføre bakterier eller dele af bakterier, der forårsager orale infektioner til resten af ​​kroppen. Dette fører til en permanent betændelsestilstand i kroppen, som for eksempel kan føre til hjerte- og karsygdomme.

- De mest alvorlige pludselige problemer opstår dog, når levende bakterier inficerer hjerteklapperne, fortsætter Pätilä.

I 2016 opererede Pätilä en alvorlig bakteriel hjerteklapinfektion og blev motiveret til at gøre en forskel for mundsundheden.

- Det viste sig, at årsagen til patientens alvorlige hjerteinfektion var bakterier fra munden. Så forstod jeg, at der skulle gøres noget for at bekæmpe den sygdomsfremkaldende plak, der blev tilbage i munden.

Pätilä er en af ​​tre finske forskere, der har udviklet den antibakterielle Lumoral-metode. Lumoral er et patenteret medicinsk teknologiprodukt, der behandler og forebygger orale sygdomme i hjemmet. Lumoral-behandlingen kan fjerne 99,99% af plakbakterier fra tandoverfladen (2).

Forebyggelse og tidlig diagnose betaler sig

- I modsætning til hvad mange tror, ​​kan kun omkring 60% af den orale biofilm fjernes med en tandbørste. Ikke underligt, at caries og tandkødsbetændelse er de mest almindelige sygdomme i verden. Hvis vi vil forbedre mundsundheden, er vi nødt til at håndtere den plak, som børstning efterlader, siger Timo Sorsa , professor i mund- og kæbesygdomme ved Helsinki Universitet.

I Finland anslås det, at op mod to ud af tre personer over 30 år lider af paradentose. Denne almindelige tandkødssygdom kan føre til tandtab, hvis den ikke behandles - men den er også forbundet med alvorlige hjertebegivenheder. Ifølge en undersøgelse er et første hjerteanfald 30 % mere almindeligt hos mennesker med paradentose end hos raske mennesker på samme alder (3).

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Periodontology viste, at personer med periodontal sygdom var næsten dobbelt så tilbøjelige til at udvikle koronar sygdomme (CAD) som mennesker med sundt tandkød (4).

En rapport fra 2020 i European Journal of Preventive Cardiology viste, at dårlig mundsundhed var forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, især blandt dem med tandkødssygdomme (5).

Professoren understreger, at forebyggelse af paradentose er afgørende for at opretholde en patients orale og generelle sundhed.

-Ubehandlet paradentose fører til en lavgradig betændelse, der påvirker hele kroppen og forårsager ikke kun hjerte-kar-sygdomme, men også andre alvorlige sygdomme som diabetes, Alzheimers sygdom og endda kræft.

Periodontitis sygdom opdages på få minutter

Ifølge professor Sorsa betaler forebyggelse og hurtig diagnosticering af paradentosesygdomme sig på lang sigt ikke kun for patienten, men også for folkesundheden og økonomien. Det er også muligt i dag med de nye moderne diagnose- og behandlingsmetoder, der findes, og som revolutionerer hele tandplejen.

Professor Sorsas egen omfattende forskerkarriere har længe fokuseret på udviklingen af ​​aktiv matrix metalloproteinase-8 (aMMP-8), den såkaldte immunologiske hurtigtest. Hurtigtesten kan opdage, om en persons tandkødsvæv gennemgår paradentosenedbrydning, før det overhovedet er visuelt synligt. Testen kan udføres enten af ​​sundhedspersonale eller selvstændigt i hjemmet    svarende til Covid-19-antigentesten eller den traditionelle hurtige graviditetstest (5).

- Hurtigtesten aMMP-8 kan måle og vurdere aktivt parodontalt adhæsionsvævstab og risikoen for progression inden for fem minutter i tandlægestolen, non-invasivt, dvs. uden at forstyrre vævet, der undersøges. Testen supplerer diagnosticering, opfølgning og vedligeholdelsesbehandling af paradentose og peri-implantitis.

Når professor Sorsa diskuterer nye metoder til behandling og forebyggelse af paradentose, fremhæver han Lumoral-behandlingen. Han kalder Lumoral for et medicinfrit alternativ til behandling og forebyggelse af alvorlige tandkødssygdomme.

- Lumoral forstærker tandbørstens effekt og undersøgelser viser, at apparatet også forbedrer resultaterne af professionel mundpleje markant. Enheden kan også reducere behovet for at bruge lægemidler, der traditionelt anvendes til behandling af tandkødssygdomme, såsom antibiotika og klorhexidin.

Lumoral er baseret på fotodynamisk terapi, en lysaktiveret antibakteriel effekt, som bremser plakdannelsen og reducerer mængden af ​​skadelige bakterier i munden markant. Produktets brugerprofil er velegnet til alle aldre, men den anbefales især til personer, der tidligere har haft problemer med almindelige mundsygdomme, huller i tænderne og tandkødssygdomme (2).

Kilder: 
  1. https://world-heart-federation.org/news/deaths-from-cardiovascular-disease-surged-60-globally-over-the-last-30-years-report/
  2. Pakarinen, S., Saarela, RKT, Välimaa, H., Heikkinen, AM, Kankuri, E., Noponen, M., Alapulli, H., Tervahartiala, T., Räisänen, IT, Sorsa, T., & Pätilä, T. (2022). Hjemmeanvendt dobbeltlys fotodynamisk terapi til behandling af stabil kronisk parodontitis (HOPE-CP) Tre-måneders mellemliggende resultater. Dentistry Journal, 10(11), [206]. https://doi.org/10.3390/dj10110206
  3. Rydén L, Buhlin K, Ekstrand E, de Faire U, Gustafsson A, Holmer J, Kjellström B, Lindahl B, Norhammar A, Nygren Å, Näsman P, Rathnayake N, Svenungsson E, Klinge B: Paradentose øger risikoen for en første Myokardieinfarkt. En rapport fra PAROKRANK-undersøgelsen. 13.1.2016 Oplag. 2016;133:576–583 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.020324
  4. Nesarhoseini V, Khosravi M. Paradentose som en risikofaktor hos ikke-diabetiske patienter med koronararteriesygdom. ARYA åreforkalkning. 2010 Efterår;6(3):106-11. PMID: 22577425; PMCID: PMC3347825.
  5. Pirkko J Pussinen, Eija Könönen, Oral health: A modificable risk factor for cardiovascular diseases or a confounded association?, European Journal of Preventive Cardiology, bind 23, udgave 8, 1. maj 2016, side 834-838, https://doi . org/10.1177/2047487316636506
  6. Sorsa, T., Lähteenmäki, H., Pärnänen, P., Tervahartiala, T., Mäkitie, A. Pätilä, T. & Räisänen, IT, (2022). Aktiivsen MMP-8n vieritestaus ja pikadiagnostiikka, Suomen Hammasläärikälehti 2022; 14:26-33.